Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Melegítsük vagy sem a kapcsolatainkat?

2022.01.17

A felmelegített kapcsolatokról különböző nèzőpontok lèteznek. Sok mindenkit foglalkoztat a kérdés, hogy van-e èrtelme újrakezdeni szakítás után?

 

Mindenkinek megvannak a sajàt elkèpzelèsei a jó kapcsolatról. Otthonról, családból hozott minták, àtvett minták, kollektív tudat, màtrix ès mèg sok minden ami egyènileg befolyásol minket a párválasztásunkban, a másik fèlről kialakított elvàrásokról. Amit szeretnènk, amit vàrunk, amilyenek lenni akarunk egy kapcsolatban, azok biztos, hogy tőlünk erednek vagy elhittük, hogy mi várjuk ezeket magunktól ès a másiktól? 

img_20220113_173154_628.jpg A kapcsolat elejèn, az ismerkedèsi fázisban sok mindent megtehetünk, hogy a másiknak mi legyünk az ideàlis pár, megfeledkezve talán arról, hogy milyenek is vagyunk valójában. Hajlamosak vagyunk magunkrahúzni szerepeket, illúzióba ringatni magunkat. Aztán amikor tisztul a kèp, èszrevehetjük, hogy talán mègsem ez az amire vágyunk. Ez a felismerès elvezethet a szakításig is minket. 

Itt jön a kèrdès, hogy èrdemes-e újrakezdeni?

Ez a kèrdès màr eleve tele van ítèletekkel, kimondatlanul már beskatujàztuk a kapcsolatot, ítèletet mondtunk felette. 

Mi van, ha mègis működhet az újrakezdès?

Mi van, ha nem jelentünk ki, nem vèsünk kőbe semmit.

Tudjuk, èrezzük, legbelül a megèrzèseinkre hallgatva tudjuk, hogy mièrt kezdünk valamit újra. Fontos làtni, tisztán, hogy annak idejèn mièrt szakítottunk, mi volt az alap problèma..

Tisztáznunk kell magunkban, hogy van-e bármifèle illúziónk a bèkülèssel kapcsolatban? Mi van a bèkülès mögött? Vannak akik fèlelemből kezdik újra (mi a fèlelem oka?). Vannak akik nem szeretnek egyedül lenni (tàrsfüggők, akiknek nem a kapcsolat minősège fontos, csak hogy ne legyenek egyedül, miközben ugyanúgy egyedül vannak, csak tàrsaságban). Vannak akik mások győzködèse miatt, ès mèg van sok ok, amit fel lehetne sorolni. Mi van akkor, ha a kapcsolat mègis működhet újra? Hogyan? Mindenkèppen más minősègben. Amikor mindkèt fèl hajlandó ránèzni arra, hogy mit csinálhatna jobban?.Mit tehetne máshogy? Mi volt ami nem működött, ami működhetne, ha munkàt tennènk bele. Mert igen, egy kapcsolatèrt tenni kell, dolgozni kell rajta. 

Mitől jó egy kapcsolat? Mindenkinek másèrt. Mindenkinek tudnia kell, csakis sajàt magára figyelni, amikor eldönti, hogy milyen számára egy jó kapcsolat.

Pàr dolog, amire èrdemes rànèzni:

- Van-e kettesben eltöltött minősègi idő?

- Van-e őszinte, nyïlt kommunikáció?

- Van-e nevetès?

- Van-e bizalom?

- Figyelek-e elèggè a páromra?

- Megteszek-e mindent annak èrdekèben, hogy jó társ legyek?

- Elismerem-e a hibàimat?

- Tudok-e iól szeretni? (Úgy ahogy a másiknak jó)

- Kinek az akarata èrvènyesül?

- Ki tudok-e teljesedni a kapcsolatban? Emel vagy elnyom engem?

Ezek csak pár kèrdèsek, amiket nem árt tisztázni, majd azt sem, hogy ami miatt szakítottam vagy szakítottak velem, az tud-e vàltozni, ki veszem-e a felelőssègem a törtènetből vagy ujjal mutogatok a másikra, ès persze az is fontos, hogy az újrakezdést mindkèt fèl akarja. 

Nem számít ki mit gondol. Az számít, te mit akarsz, vàllalod-e a következmènyeket, ès hogy ne hazudj magadnak. A te èleted....

Ne hagyd, hogy más irányítson helyetted...

 

Veres Edit